Bekkenbodemteam Langeland Ziekenhuis

Namens Paramedisch Centrum Impact neemt Mariska Willemsen deel aan het twee wekelijks georganiseerde overleg van het multidisciplinaire "Bekkenbodemteam Langeland". Aan dit overleg nemen verder de urologen, gynaecologen, chirurgen en incontinentieverpleegkundige van het Langeland Ziekenhuis deel. Tijdens het overleg wordt het te volgen beleid bij bekkenbodem-patiënten besproken en afgestemd. Dit komt uiteindelijk de zorg voor u, als patiënt, ten goede.

Bekkenbodemteam Langeland Ziekenhuis

Hans Mourits ontvangt Master-titel

Op woensdag 16 oktober jl. heeft onze collega Hans Mourits zijn diploma voor Master Specialized Physiotherapy ontvangen. We feliciteren Hans van harte met het behalen van deze titel. Hans is daarme de 6e collega binnen PMC Impact met deze titel.Het behalen van de Master-titel is de beloning van 2 jaar studie aan de Hoge School Utrecht. De studie is een wetenschappelijke verdieping van de reeds verkregen kennis in de opleiding fysiotherapei en manuele therapie.

Hans1.jpg

PMC Impact in AD Zoetermeer 04-12-2012

Annelies Pool legt uit

Wetenschap in praktijk

ZOETERMEER Het gaat slecht met de fysiotherapie. In de eerste drie kwartalen van dit jaar bezochten 10 procent minder mensen een praktijk in vergelijking met dezelfde periode' in 2011. Paramedisch Centrum Impact heeft er weinig last van door een speciale methode. JOEY GARDIEN

De economische crisis raakt ons allemaal. Op veel zaken wordt bezuinigd, ook op fysiotherapie. "En dat is niet verstandig;' volgens Annelies Pool (47). Als fysiotherapeute is zij werkzaam bij Impact, met vestigingen in Oosterheem en Seghwaert. Ze vindt dat mensen behandelingen beter niet kunnen uitstellen. "In deze tijd wordt zorg vaak uitgesteld tot de pijn echt ondraaglijk is. Als mensen dan eenmaal bij de fysiotherapeut komen, is het vaak al te laat of kost het veel behandelingen. Dat is zonde, want als een patiënt op tijd is, zijn er vaak minder behandelingen nodig. Dat scheelt dan weer in de kosten!' Toch merkt Pool dat het bij Impact niet heel slecht gaat. "Natuurlijk merk je wel wat potentiële patiënten iets terughoudender zijn. Maar de echte problemen zitten bij praktijken die in wijken zijn gevestigd waar veel mensen wonen met lage inkomens. Die hebben echt geen geld om het te betalen en blijven vaak jarenlang met 'klachten rondlopen. Fysiotherapeuten' hebben het dan lastig om het hoofd boven water te houden:' Impact wil zich ook onderscheiden van andere praktijken. Er wordt gebruik gemaakt van 'evidence based'. Pool legt uit: "Bij Impact proberen we om de wetenschap achter fysiotherapie in de praktijk te brengen. Zo stellen wij het verplicht dat al onze medewerkers een masteropleiding hebben gevolgd of kon aan het volgen zijn. Zo kan een veel beter advies aan patiënten worden gegeven, omdat we ons baseren op bewijs na wetenschappelijk onderzoek. We verwachten dat onze therapeuten ook na hun opleiding nieuwe wetenschappelijke literatuur blijven lezen:'

ONDERSTEUNEN

Het verschil met reguliere fysiotherapie ligt bijvoorbeeld bij mensen met chronische klachten. Pool: "Andere fysiotherapeuten kunnen vaak niets meer voor mensen met blijvende klachten betekenen. Wij blijven die mensen juist ondersteunen. Doordat we op de hoogte zijn van de nieuwste behandelmethodes is het mogelijk om hen toch bepaalde oefeningen te laten doen, waardoor zij weer beter kunnen functioneren in de maatschappij." - Overigens moet 'evidence based' niet overschat worden. "Het is niet zo dat je per definitie een betere fysiotherapeut bent als je een wetenschappelijk opleiding hebt gehad. Ervaring in het vak is ook erg belangrijk:' In 2025 wordt het wel landelijk verplicht dat fysiotherapeuten een masteropleiding volgen.

Download het artikel uit het AD Zoetermeer (pdf)

Fysiotherapeut minder bezocht

Mensen gaan minder vaak naar een fysiotherapeut. In de eerste drie kwartalen van 2012 is het bezoek met gemiddeld 7 tot 10 procent gedaald, vergeleken met de bezoekersaantallen in de eerste drie kwartalen van 2009-2011. Dit blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Het KNGF wijt de daling aan het beperken van de vergoeding in het basispakket, begin dit jaar. Volgens het genootschap weten cliënten niet goed meer waar ze recht op hebben. Via de basisverzekering worden nog maar weinig behandelingen vergoed, maar veel mensen denken ten onrechte dat ze ook de eerste twintig behandelingen zelf moeten betalen als ze aanvullend verzekerd zijn.

Het KNGF wijst erop dat mensen later duurdere zorg nodig hebben als ze blijven doorlopen met klachten. Door de fysiotherapie weer op te nemen in het basispakket zou 160 miljoen euro bespaard kunnen worden. Bestuursvoorzitter Zijlstra van het KNGF roept de politiek daarom op om de komende maanden het beleid nog eens goed te heroverwegen.

bron: nos.nl

Jan Pool, Winnaar David Lamb Memorial Award (IFOMT) 2012

Jan Pool met David Lamb Lecture Award 2012Jan Pool heeft op do 4 oktober j.l. de David Lamb Memorial Award gewonnen.De award werd uitgereikt tijdens het IFOMT 2012 in Québec City. Jan ontving de prijs voor zijn artikel in Spine van mei 2010, "Is a behavioral graded activity program more effective than manual therapy in patients with subacute neck pain? Results of a randomized clinical trial".

Sander komt Impact versterken

Per 1 september j.l. is Sander de Roo het team van PMC Impact komen versterken.Sander is algemeen fysiotherapeut en heeft ervaring met het begeleiden van groepen, in het bijzonder bij mensen met hartklachten en hartrevalidatie. We zijn erg blij met deze versterking omdat PMC Impact in de toekomst graag groepstherapie voor mensen met hartfalen en hartrevalidatie wil gaan organiseren.