Nekpijn (stijve nek, torticollis)
Inleiding
De nek wordt in medische termen de cervicale wervelkolom genoemd. Deze bestaat uit 7 halswervels, met daartussen de tussenwervelschijven, die allemaal een beetje kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Al die kleine bewegingen bij elkaar opgeteld maken de grote bewegingen van het hoofd mogelijk. Dat is meteen ook de belangrijkste functie van de nek. Door de nekwervelkolom loopt het ruggenmerg, een dikke streng zenuwen die de rest van het lichaam verbindt met de hersenen. Het ruggenmerg wordt als het ware beschermt door de halswervels. Aan de voorzijde van de nekwervelkolom lopen de luchtpijp (trachea) en slokdarm (oesophagus), aan beide zijden belangrijke bloedvaten naar het hoofd. De buitenste lagen van de nek worden gevormd door de spieren en de huid.
Advies bij nekpijn
De belangrijkste adviezen zijn:- Blijf (voorzichtig) bewegen, ook als het wat pijn doet. Zo voorkom je dat je nek stijf wordt. Probeer bij het oefenen zover mogelijk te bewegen als de pijn toelaat.
- Nekpijn gaat vaak vanzelf over. Als nekpijn niet binnen een aantal weken afneemt of verdwenen is, kun je het beste de huisarts of de fysiotherapeut om raad vragen.
- Bel de huisarts als je bij nekpijn last hebt van koorts, sufheid, vaak overgeven of veel hoofdpijn met een stijve nek.
Nekpijn, wat is het?
Pijn in de nek komt veel voor en is meestal afkomstig uit de kleine gewrichten in de wervelkolom van je nek, je spieren en je banden daar omheen. Acute nekklachten kunnen behoorlijk pijnlijk en beperkend zijn. Maar meestal wordt nekpijn niet veroorzaakt door een ernstige aandoening. De mate van pijn die je voelt zegt niets over de ernst van de oorzaak.
Nekpijn komt veel voor
Per jaar heeft circa 30%-50% van alle mensen een periode met nekpijn. Nekklachten komen het vaakst voor in de leeftijd tussen 40 tot 59 jaar en bij vrouwen tweemaal zoveel als bij mannen (bron: NTVG). Dit is naar verwachting ook zo binnen Zoetermeer.
De oorzaak van nekpijn
De oorzaken van nekpijn kunnen erg variëren. De meest bekende oorzaken zijn; nekpijn door verkeerde werkhouding en nekpijn door stress. Dit leidt vaak tot overbelasting van de nekspieren. Maar ook een ongeval (trauma) kan nekpijn tot gevolg hebben zoals bijvoorbeeld bij Whiplash of WAD (Whiplash Associated Disorder) na een kop-staart aanrijding.
Vaak wordt ook artrose genoemd als oorzaak van nekpijn maar er is geen verband aangetoond tussen het constateren van nek-artrose, op bijvoorbeeld een röntgenfoto, en (de mate van) nekklachten.
Symptomen van nekpijn
Nekklachten ontstaan soms na overbelasting (stress of houding), een ongeval maar soms ook spontaan. Bij de één ontstaat nekpijn plotseling, bij de ander komt het geleidelijk. Nekklachten uitten zich vaak door een zeurende pijn of gevoel aan de achterzijde en zijkant van je nek. Soms is je nek ook stijf en is bewegen pijnlijk, bijvoorbeeld omhoog- of omkijken.
Nekpijn kan uitstralen naar het hoofd en hoofdpijn veroorzaken. Soms geeft nekpijn ook uitstralende pijn of tintelingen in de arm en hand. Dit kan gepaard gaan met afname van kracht en gevoel in de arm en hand.
Wat kan de fysiotherapeut doen aan nekpijn?
Nadat de fysiotherapeut uw klachten heeft uitgevraagd en een lichamelijk onderzoek heeft gedaan, zijn er de volgende mogelijkheden om te behandelen:
Manuele therapie, mobilisatie en manipulatie
Mobiliserende oefentherapie
Stabiliserende oefentherapie
Houdings- en beweegadviezen
Dry Needling